OVER ELZE

Elze Schaap (35) studeerde mode aan Academie Artemis in Amsterdam en was daarna jarenlang mode- en beautyredacteur bij het magazine CosmoGirl! . Daar nam ze ontslag om haar dromen na te jagen. Nu bouwt ze aan haar snelgroeiende merk Tante Toos Suikerloos, waarmee ze haar kennis over gezonde voeding voor kinderen deelt en zelf lactose-, gluten- en suikervrij snoep maakt. Elze woont samen met haar zoon van vijf in Rotterdam.

JE MAAKT VERANTWOORD SNOEP. BEN JIJ ZO GEZOND OPGEVOED?

“Mijn moeder kookte altijd vers, we hadden weinig snoep in huis en frisdrank kwam er helemaal niet in, dus kiezen voor goede voeding heb ik inderdaad van huis uit meegekregen. Dat veranderde toen ik op mezelf ging wonen. Toen at ik het liefst witte pistoletjes met filet américain en uitjes, dronk ik blikjes Red Bull en rookte ik een pakje per dag. Later, toen ik als mode- en beautyredacteur bij een tijdschrift ging werken, at ik al wel weer wat gezonder. Het ongezondste wat ik deed, was af en toe een magnetronmaaltijd eten als ik na een lange werkdag thuiskwam. In mijn achterhoofd zat wel dat ik me verder wilde verdiepen in gezonde voeding, en toen ik eenmaal meer ging lezen was ik in shock. Er zit zo veel suiker in producten waarvan je het niet zou verwachten. Vanaf dat moment ging de knop ging om en ik ging het helemaal anders doen qua voeding.”
‘Als student leefde ik op witte pistoletjes en blikjes Red Bull’

MERKTE JE METEEN VERSCHIL?

“Nou, vlak nadat ik mijn eetpatroon veranderde werd ik ziek. Ik viel in drie maanden tien kilo af, en ik was al niet zo vol. Daarna kreeg ik veel buikpijn en mijn energie nam razendsnel af. Op een gegeven moment kon ik mijn zoon, die toen twee was, amper nog tillen. In het ziekenhuis kwam ik erachter dat ik de auto-immuunziekte colitis ulcerosa heb, een chronisch ontstoken dikke darm. Waarschijnlijk kreeg ik nu pas klachten doordat ik opeens ‘zwaarder’ was gaan eten: volkoren producten, granen, vezels. Mijn theorie is dat mijn darmen opeens aan het werk moesten, terwijl ze de jaren daarvoor met wit meel en pasta niet zoveel te doen hadden. Ze waren volgens mij een beetje lui geworden. Ik kreeg medicijnen voorgeschreven en kon volgens mijn arts alles blijven eten. Zelfs als ik dagelijks cola wilde drinken, zou dat prima kunnen. Dat vond ik nergens op slaan. Ik geloof in de kracht van voedsel als medicijn. Het kan niet anders dan dat wat je door je darmen stuurt, een enorme invloed heeft op hoe het met ze gaat. Die diagnose stimuleerde me alleen maar om nóg dieper in de materie te duiken en meer te weten te komen over voeding. Ik ben ook naar een orthomoleculair therapeut gegaan.”

WAT HEB JE ONTDEKT?

“Dat ieder lichaam anders is en dus ook iets anders nodig heeft. Er is niet één ultieme manier, iedereen heeft andere behoeften. Door veel te experimenteren weet ik nu wat mij past. Dat is voornamelijk paleo, af en toe vegan. Ik eet vooral heel veel groenten, wat fruit, vis en kip en granen, zoals boekweit en quinoa. Geen gluten, geen zuivel, geen suiker. Ik voel me daar kiplekker bij, ik heb bergen energie, ben af van de moeheid en kwaaltjes die ik altijd had en ik slik zelfs geen medicijnen meer.”

VOND JE HET MOEILIJK OM BEPAALDE DINGEN TE LATEN STAAN?

“Toen ik een lijstje kreeg van de orthomoleculair therapeut waarop stond wat ik nog mocht eten, moest ik heus wel even slikken. Wat stond er veel níét op dat A4’tje! Maar al snel keerde ik het om: moet je zien hoeveel er wél op staat. Na een beetje googlen ging er een wereld voor me open. Je kunt echt alles maken als je paleo eet. Zo kwam ik bij het zogeheten fruitleer terecht, dat ik nu maak als Tante Toos Suikerloos. Dat zijn stroken gedroogd fruit die in verschillende culturen veel worden gegeten. Ik maak ze van fruitpuree, die ik uitstrijk op een bakplaat en dat gaat de droogoven in. Daarna snijd ik er lange repen van en rol ik ze op, zoals ze in de snoepwinkel ook met zoete of zure matten doen. Er zit geen troep in, alleen fruit en eventueel kruiden. Zo kun je dus verantwoord snoepen. Ik heb ze Matties genoemd. Daarnaast maak ik Gummies: lekkere blokjes van fruitgelatine.”

HOE KWAM JE OP HET IDEE OM DE MATTIES TE GAAN VERKOPEN?

“Toen mijn zoontje vier werd, had ik ze als traktatie gemaakt. Daar werd zó leuk op gereageerd. Ik was gestopt als redacteur en zoekende naar wat ik nu wilde in het leven. Een vriendin zei: ‘Ga er gewoon mee op de Swan Market staan.’ Dat is een markt voor jonge creatievelingen die in verschillende grote steden wordt gehouden. Anderhalve maand later stond ik er met mijn Matties en Gummies en dat sloeg zo aan dat ik wist: hier ga ik mee door. Ik begrijp eigenlijk wel waarom mijn snoepgoed zo’n succes is. Er zijn nog maar weinig merken die zich bezighouden met bewustere voeding voor kinderen en in dat gat ben ik gesprongen. Want hoe jonger kinderen gezond leren eten, hoe beter. Je hebt er dan je hele leven plezier van.”

HEB JE NOG MEER PLANNEN VOOR TANTE TOOS SUIKERLOOS?

“Ik wil mijn merk veel breder maken dan het nu is. Het is nooit mijn doel geweest om iedereen aan het snoepen te krijgen, want zelfs verantwoord is veel snoepen natuurlijk niet goed voor je. Ik wil mensen bewust maken van wat ze in hun mond stoppen en wat er allemaal mogelijk is op een gezondere manier, zeker als het om kinderen gaat. Ik geef nu al workshops voor ouders over snoep zonder troep maken en dat wil ik graag verder uitbreiden naar ouders en opvoeders inspireren over gezonde voeding voor kinderen in het algemeen. Het zou toch mooi zijn dat als ze bij bijvoorbeeld RTL Late night iemand zoeken die wat
zinnigs kan komen zeggen over kinderen en voeding, ze denken: o, dan moeten we Tante Toos even bellen.”

HEB JIJ ZELF EIGENLIJK EEN TANTE TOOS?

“Haha, nee. Die vraag krijg ik vaak. Toen ik nadacht over een merknaam popte dit opeens op. Ik wilde iets met ‘suikerloos’ en Tante Toos Suikerloos klinkt gewoon lekker, een beetje Rotterdams: nuchter en duidelijk.”

WAT IS HET MOOISTE WAT TANTE TOOS JOU TOT NU TOE GEBRACHT HEEFT?

“Het heeft mijn leven echt veranderd. Ik heb zo veel leuke mensen leren kennen, nieuwe kennis opgedaan, nieuwe kanten ontdekt in mezelf. Ik kan alles wat ik ben hierin kwijt: mijn creativiteit, mijn ervaring met mooie dingen maken, mijn liefde voor gezonde voeding, mijn behoefte aan uitdaging en om mezelf te ontwikkelen. Ik weet nu wat ik wil in mijn leven en kan veel beter voor mezelf kiezen dan vroeger. Tante Toos is voor mij één groot avontuur waarin ik alle aspecten van mijn karakter en alles wat ik leuk vind om te doen, kan combineren. Daar word ik heel blij van. Ik ben eindelijk helemaal op mijn plek.” •
Tante Toos Suikerloos is te koop bij diverse winkels in onder meer Rotterdam en Soest en via de webshop: Tantetoos-suikerloos.nl.

EETDAGBOEK

ONTBIJT Ik ontbijt het liefst met een papje van pastinaak, banaan en tijgernotenmeel. Daar gooi ik dan fruit, noten en chia- en hennepzaad door. Superlekker, ik eet het bijna dagelijks.

LUNCH Als lunch eet ik een restje van het avondeten van de vorige dag. Ik kook meestal extra, zodat ik de volgende middag niet hoef te koken.

DINER Ik eet vooral heel veel groenten, soms met kip of vis, soms met zilvervliesrijst of quinoa. Bakbanaan vind ik ook erg lekker, en ik kook veel met ghee. Dat is geklaarde boter uit India waar geen melksuikers in zitten. Ghee is nóg lekkerder en romiger dan roomboter.

TUSSENDOOR Tussendoortjes eet ik bijna nooit. Volgens de orthomoleculaire leer brengt dat je bloedsuikerspiegel uit balans. Als je twee of drie keer per dag echt goed eet, kun je daar heel lang op teren.

SPORTREGIME

Ik ga één of twee keer per week naar yoga en doe bijna elke avond thuis nog een paar oefeningen. Yoga geeft rust in mijn hoofd en ik vind het fijn om een flexibel lichaam te hebben. Hardlopen vind ik ook heerlijk, maar ik heb een tijd last van mijn knie gehad. Dat wil ik weer oppakken. Yoga en hardlopen vormen voor mij de perfecte combinatie.

TEKST RIANNE SEPERS | FOTOGRAFIE BART HONINGH | STYLING LINDA HUIBERTS