Project Description

Verantwoorde chocolade kerstkransjes

Verantwoord snoepen met kerst doe je met deze heerlijke kerstkransjes. Hang ze in de Kerstboom of serveer ze op een mooi schaaltje.

Voorbereiding Kooktijd Totale tijd
15 25 40

Chocolade kerstkransjes

aantal: 15 kransjes

Ingredienten

  • 50 gram havermoutvlokken
  • 25 gram kokosrasp
  • ¼ tl himalaya of zeezout
  • 1 tl kaneel
  • 10 gr amandelmeel
  • 25 gr gehakte walnoten of sesamzaad
  • 30 gr kokosolie
  • 1 rijpe banaan [fijngeprakt]
  • 1 tl vanille extract of snufje vanillepoeder
  • 30 gr pure chocolade (minimaal 80% cacao)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Smelt de kokosolie op laag vuur (of in de oven).
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom, behalve de chocolade.
  3. Meng de natte ingrediënten in een ander kommetje.
  4. Voeg vervolgens de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer goed tot een deeg.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Rol het deeg tussen twee bakpapiertjes uit tot ongeveer 0,5 cm dik en steek er sterretjes uit met een uitsteekvormpje. Maak met je vinger een gaatje in het midden. Of maak kerstboomkoekjes ervan.
  7. Bak de koekjes 15-20 minuten tot de randjes goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
  8. Smelt de chocolade au-bain-marie.
  9. Leg de koekjes-sterren tegen elkaar aan en giet de gesmolten chocola over de koekjes. Strooi er eventueel [zolang de chocola nog nat is] kokosrasp, rijsten- of quinoapofs, bijenpollen, sesamzaad en/of aardbeienpoeder over.
  10. Laat de chocola hard worden en haal een lintje of touwtje door de koekjes. Nu zijn ze klaar om in de boom te hangen, enjoy!

Tip: De banaan maakt de koeken zoet. Hoe rijper je banaan hoe zoeter de koekjes worden. Gebruik het liefst een banaan met bruine spikkels. Mocht je de koekjes graag nog iets zoeter willen, voeg dan een eetlepel kokosbloesemsuiker toe aan het beslag.