Vegan bloemkool couscous

Deze frisse en smaakvolle bloemkool couscous is heerlijk als lunch of diner. Ook is het een kleurrijk bijgerecht voor op een feesttafel.

Houdt jouw kind niet van bloemkool? Meng de bloemkoolrijst dan met ‘gewone’ rijst [voorkeur naar zilvervlies, basmati, rode, zwarte of wilde rijst]. Tip: voeg eerst meer ‘gewone’ rijst toe en als je kind aan het gerecht gewend is kun je dit steeds meer afbouwen. Jep, als ouder moet je soms die trucendoos gebruiken. ;)

Bloemkool is trouwens al jaren een van de populairste groenten in Nederland. Helaas wordt het nog vaak heel saai gegeten. Terwijl je er van alles mee kunt doen! Zoals deze couscous en je er ook heerlijke ovenschotels, salades en snacks met een dipsausje van maken. Bloemkool heeft weinig calorieën en bevat daarentegen veel vezels die goed zijn voor een goede stoelgang en zorg voor meer verzadiging na de maaltijd. Wat nog een voordeel is dat deze groente het klimaat weinig belast, omdat hij hier in het land wordt gekweekt. Allemaal pluspunten dus!

Je kunt deze couscous geheel naar smaak maken door met verschillende [verse]kruiden te variëren. Probeer en varieer!

Vegan Bloemkool Couscous

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 5 porties
Recept afdrukken

Ingrediënten

BLOEMKOOLCOUSCOUS:

  • 1 kleine bloemkool [in roosjes of koop kant-en-klare bloemkoolrijst]
  • ½ el verse rozemarijn [fijn gesneden]
  • 1 ½ el  edelgist
  • 25 gr pijnboompitten
  • ½ tl tuinkruiden

OVERIGE INGREDIËNTEN:

  • 1 paprika [fijn gesneden]
  • 15 gr zonnebloempitten
  • 15 gr pompoenpitten
  • 25 gr zongedroogde tomaten (geweekt 5 -10 minuten, vervolgens fijn gesneden)
  • 2 el hennepzaad
  • 40 gr rozijnen (geweekt voor 5 -10 minuten)
  • ½ el citroensap
  • 2 ½ el extra vierge olijfolie
  • 1 el tamari
  • ½ el ahornsiroop
  • verse kruiden als koriander, rozemarijn of basilicum (naar smaak)
  • snufje (Himalaya of Keltisch zee)zout

Instructies

Bereiding:

  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en pulse tot de bloemkool kleine korrels zijn.Let op, pulse niet te veel, we willen geen moes maar kleine korreltjes.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe op de verse kruiden na en pulse nog een aantal maal.
  • Snijd de verse kruiden fijn, voeg toe en meng de couscous met een grote lepel. Nog een beetje zout naar smaak en dan genieten!

Notities

TIP: Kun je niet zo goed tegen rauwe bloemkool? Bak deze dan 2-3 min in een beetje kokosolie of blanceer de bloemkoolrijst 10 min in gekookt water.