NULTIEN EIGEN KWEEK | Ze zien er mierzoet uit en zo smaken ze ook. Desondanks is het snoepgoed van Tante Toos Suikerloos verantwoord, want niet gezoet met geraffineerde suikers.

Tante Toos Suikerloos is een suikertante in de breedste zin van het woord. De charmante Elze Schaap (35), graag gestoken in hippe kledij, heeft een doel: de mensheid, zowel jong als oud, bewust maken van het feit dat gezonde voeding ook lekker kan zijn.

Zo kwam Elze een jaar geleden op het idee om verantwoorde snoepjes op de markt te brengen. Dat wil zeggen, snoep gemaakt van fruit zoals appels, mango, peren en frambozen.

Het Rotterdamse snoepgoed wordt stuk voor stuk met de hand gemaakt in Elzes professionele keuken bij proeflokaal Flowers en Sours in de Coolhaven.

Blender

Trots showt ze haar domein waar de matties en gummies worden gemaakt. Het fruit wordt gepureerd in de blender. De zachte zoete substantie gaat vervolgens bijna een hele dag de droogoven in op een lage temperatuur. ,,Het vocht trekt eruit, maar de vitamines blijven hierdoor behouden, net als de smaak.”

“Het vocht trekt eruit, maar de vitamines blijven hierdoor behouden, net als de smaak – Elze Schaap”

Dat de Rotterdamse geen broodje aap verkoopt, blijkt na een hap van de aardbeien mattie die verbazingwekkend lekker smaakt. De ‘appeltaart’ mattie smaakt zelfs echt naar het zoete gebak en vraagt om meer. Maar, zo waarschuwt Elze meteen: ,,Ook met verantwoord snoep moet je matigen.” Meteen alles opeten is ook niet nodig, want de snoepjes zijn zeven maanden houdbaar.

Overigens is Tante Toos Suikerloos het bewijs dat een chronisch ontstoken dikke darm ook tot iets moois kan leiden. Na deze uitslag van Elzes darmonderzoek besluit de Rotterdamse het roer om te gooien. ,,Ik houd niet van medicijnen, ik zie voeding als medicijn.” De modeliefhebber werkt op dat moment als moderedacteur en stylist bij het modeblad Cosmo Girl en duikt in de wereld van de gezonde voeding. Geraffineerde suikers gaan in de ban en maken plaats voor gevarieerde en gezonde producten, waaronder veel groente, fruit, noten, vlees en vis.

Sinds een tijdje volgt ze de Paleo lifestyle waarbij mensen alleen voedsel tot zich nemen dat in de oertijd werd gegeten. ,,Ik schrok me te pletter toen ik hoorde wat je dan alleen nog maar mag eten, maar eigenlijk scheelt het vooral een hoop keuzestress.” Ook het snoepgoed van Tante Toos Suikerloos is gebaseerd op deze Paleo lifestyle, maar is daarnaast ook glutenvrij, bevat geen lactose en geen geraffineerde suikers.

Het idee van de verantwoorde snoepjes ontstaat een jaar geleden. Als haar zoontje Zenny 5 jaar oud wordt, maakt ze verantwoorde snoepjes die hij kan trakteren. Na vele positieve reacties op dit snoepgoed zegt ze de modewereld gedag om zich op haar eigen bedrijf te storten. En met succes, want snoep van Tante Toos Suikerloos wordt inmiddels binnen en buiten de stad verkocht. Ook geeft ze workshops. ,,Ik wil graag leren en inspireren.”

bron: https://www.ad.nl/rotterdam/mierzoet-snoepen-zonder-suiker~ab9779ea/