In deze tijd van het jaar is het behoorlijk ingewikkeld om je kind gezond te laten eten. Met Sinterklaas en Kerst voor de boeg wordt er tal van lekker snoepgoed beschikbaar gesteld voor de kids. Het merendeel lijkt even de gezondheid achterwegen te laten in de maand december. Voor de mensen die het wel belangrijk achten maar niet weten hoe dit aan te pakken, er zijn zeker mogelijkheden. We nemen door hoe je voorkomt dat je kind te veel suiker en snoepgoed binnenkrijgt tijdens de Sinterklaas periode zonder dat je kind wordt teleurgesteld. Kortom, verantwoord snoepen met de feestdagen!

 

Gezonde alternatieven

Het is maar één keer sinterklaas in het jaar, dus er mag best wat gesnoept worden. Vaak denken mensen dan al snel aan chocolade letters, kruidnoten, pepernoten en marsepein die open en bloot in de schappen van de supermarkten liggen, om jou en de kids te verleiden. Dit is natuurlijk snoepgoed met geraffineerde suikers. Er zijn echter ook gezondere alternatieven zonder geraffineerde suikers, wij hebben ze hier op een rijtje gezet:

 

Shopping time!

  • Op de Tante-Toos webshop vindt je de DIY TANTE TOOS Cookie doos . Hiermee maak je zelf super simpel suiker- & gluten-vrije vegan pepernoten of  speculaasjes!  Alles zit erin wat je nodig hebt, je hoeft alleen het stappenplan te volgen. Lekker makkelijk en snel!
  • Op de webshop Puur Mieke vindt je chocoladeletters en leuke figuurtjes zonder geraffineerde suikers.

Quality time:

  • Vervangende recepten: Er zijn tal van recepten te vinden om varianten van Sint snoepgoed suikervrij of van natuurlijke suikers te maken, zoek op pinterest en google je suf!
  • Op de site van Tante Toos staan ook diverse recepten van quick & easy speculaas balletjes, gluten- en suiker-vrije speculaasjes tot pepernoten met zoete aardappel. Leuk om samen met de kids de recepten uit te werken en verantwoord te snoepen!
  • Ook met vers fruit zijn er ook tal van mogelijkheden om lekkere traktaties te maken, zoals bijvoorbeeld deze Pieten mandarijntjes of stukjes appel in de vorm van een Sinterklaas hoed.

 

 

Tips & alternatieven om snoep inname te beperken

Mocht het een onmogelijke missie te zijn om je kind te verleiden met gezonde alternatieven, probeer dan zo veel mogelijk te beperken in de snoepgoed met geraffineerd suiker. Hieronder onze tips.

4 x snoep beperkings tips:

1. Wait for the right moment:
De pepernoten liggen al in augustus in de schappen van de supermarkten, dat betekent niet dat het snoep wat voor de feestdagen is bedoeld al gekocht moet worden. Doe dan ook pas boodschappen als Sinterklaas zo ver is. Geschikte momenten om de boodschappen te doen zijn de intocht van Sinterklaas en pakjesavond, dus vooral de hoogtepunten van het feest. Zo voorkom je dat je kind maanden van te voren zich volpropt met geraffineerd snoepgoed.

2. Beperk de keuze:
Als je boodschappen doet, haal niet te veel in huis, beperk de hoeveelheid naar één of twee keuzemogelijkheden.

3. Kleine porties:
Laat je kind eerst iets gezonds eten, voordat je ze laat snoepen. Laat ze bij het snoepen dan ook nog eens extra genieten door kleine hoeveelheden te geven en het snoepgoed bijvoorbeeld in kleine bakjes te serveren, en op is op.

4. Geniet vooral:
Leg de nadruk vooral op het vieren van het feest, zo geniet je maximaal.

 

Conclusie

Accepteer:  Het is nou eenmaal een feit dat er meer gesnoept wordt met de feestdagen, accepteer dit en maak je hier niet al te druk over.

Balans: Zorg voor een juiste balans tijdens de feestdagen. Wissel gezonde alternatieven af met het snoepgoed met geraffineerde suikers. Zo voorkom je in ieder geval dat de kids zich volproppen met chocoladeletters en kruidnootjes.

Bewegen: Je kunt er ook voor kiezen om je kind bewust meer te laten bewegen, door leuke en inspannende activiteiten te doen (zoektocht naar piet!).

Wij wensen jullie een fijne Sinterklaas, met heerlijk (verantwoord) snoepgoed. En geniet vooral, want sinterklaas is maar tenslotte een keer in ons land!?

 

Hierbij alle Sint recepten van Tante Toos op een rijtje: