Met haar merk Tante Toos Suikerloos brengt Elze Schaap bewuste en gezonde voeding voor kinderen onder de aandacht. In haar workshops Snoep zonder Troep en met haar eigen snoepgoed wil ze ouders een verantwoord alternatief voor snoepen bieden. Daar waren wij als zoetekauw natuurlijk wel nieuwsgierig naar. We spraken ‘Tante Toos’ in foodlab Flowers & Sours aan de Coolhaven.

Snoep zonder troep, wat houdt dat in? Ik noem het zelf verantwoord snoepen. Niet gezond, want snoepen is nooit echt gezond. Suiker heeft veel negatieve effecten op ons lichaam en op ons humeur. Het snoep dat we onze kinderen geven, zit hier helaas vol mee. Met mijn matties en gummies laat ik zien dat er een verantwoord alternatief is. Ik maak het snoepgoed van Tante Toos Suikerloos op basis van fruit. Het is dus niet echt suikerloos, want in fruit zitten fruitsuikers. Maar deze fruitsuikers zijn heel wat beter dan de geraffineerde suikers in het meeste snoep. Het liefst ga ik nog een stapje verder en breng ik ook snoep op de markt op basis van groente!

Hoe ben je Tante Toos Suikerloos begonnen?

Ik werkte voor Cosmogirl als moderedacteur en styliste, maar ik haalde daar geen voldoening meer uit. Ik heb ongeveer twee jaar geleden zonder enig plan mijn baan opgezegd. Erg spannend, maar ik wilde mezelf de ruimte geven om te ontdekken wat ik dan zou willen doen. Ik hielp toen een tijdje in de keuken van SUE. Zij maakte ook toen verantwoorde taartjes, snoep voor volwassenen, en ik vroeg me als jonge moeder af of er niet ook mogelijkheden waren voor kinderen. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Vorig jaar maakte ik voor de verjaardag van mijn zoontje matties en gummies op basis van fruit. Het was meteen een succes! Iedereen was enthousiast en zei me dat ik hier wat mee moest gaan doen. Toen ging het balletje snel rollen. Anderhalve maand later stond ik op de Swan Market met mijn eigen snoep, inclusief merk, logo, alles! Daarna werd ik direct benaderd door verkooppunten voor het snoep van Tante Toos Suikerloos, maar omdat ik alles zelf doe, duurde het even voordat het zover was. Inmiddels kan je mijn snoep vinden bij zes verkooppunten binnen en buiten Rotterdam en hier zullen er de komende maanden meer bij komen!

Was je altijd al bezig met gezonde voeding?

Ik heb er altijd veel interesse voor gehad en ik ben me er de laatste jaren steeds meer in gaan verdiepen. Ik ontdekte dat ik colitis ulserosa heb, een chronische ontsteking van mijn dikke darm. Voeding werd mijn medicijn. Ik heb van alles uitgeprobeerd: raw, veganistisch, suikervrij, paleo.. Ik heb me overal in verdiept en uiteindelijk bleek de paleolevensstijl het beste bij mij te passen. Dit bekent dat ik zoveel mogelijk eet zoals de mens ‘in de oertijd’ at. Ik eet dus bijvoorbeeld geen zuivel, geraffineerde suikers en granen, maar veel groente, noten, vlees en vis. In het begin schrok ik van de lijst met eten dat je met een paleolevensstijl niet kan eten, maar ik zag het ook als een uitdaging. En inmiddels vind ik het wel prettig om minder keuzes te hebben. Dat geeft een stuk minder keuzestress! Kan je dan nog wel eens een hapje buiten de deur eten? Ja, dat kan makkelijk. Zeker in Rotterdam! Er komen steeds meer plekjes waar ook mensen met een bewuste levensstijl terecht kunnen. In Rotterdam kan ik bijvoorbeeld prima terecht bij bijvoorbeeld Bertmans, Spirit, Gys of Op het Dak.

Inmiddels houd je je dus professioneel met gezonde voeding bezig.

En daarin sta je niet alleen, want Tante Toos Suikerloos is lid van Flowers & Sours. Dat klopt! Sinds de Swan Market vorig jaar is er veel gebeurd. Ik moest niet alleen etiketten en rekjes ontwerpen, maar ook een grotere productie zien te draaien. Dat lukte niet meer thuis vanuit mijn eigen keuken. De matties maak ik van fruitleer, waarvoor ik een droogoven nodig heb. Mijn oventje thuis was al snel niet meer voldoende. Ik kende Sanne Zwart (van het merk Ferme Kolen van haar workshops fermenteren) en toen ik hoorde dat zij met Maidie van den Bos (van het merk Bloesembar) het foodlab Flowers & Sours was begonnen, ben ik met hen in gesprek gegaan. Sindsdien runnen wij met zijn drieën Flowers & Sours. Een foodlab? Vertel! Flowers & Sours is de naam van ons foodlab in West, waar we workshops geven en onze producten maken, maar het is ook een coöperatie van Rotterdamse foodlabels. We hebben op dit moment elf leden. We zijn allemaal foodmakers of koks die vanuit een andere invalshoek bezig zijn met voeding en duurzaamheid. Een bedrijfje opzetten is best eng en je loopt tegen veel vragen en problemen aan. In dit samenwerkingsverband helpen we elkaar, geven we tips en promoten we elkaars producten. Zo staan we met de producten van een aantal leden op de Nieuwe Oogstmarkt en doen leden samen cateringklussen. In de toekomst zouden we onze workshops graag onderbrengen in een workshopschool en we zijn bezig met een cadeaubox met onze producten!

Wat zijn je ambities en dromen voor Tante Toos?

Tante Toos is voor mij meer dan alleen een snoepmerk. Ik wil met Tante Toos bijdragen aan een betere wereld en mensen laten zien dat gezonde en verantwoorde voeding ook leuk en lekker kan zijn. Ik wil Tante Toos neerzetten als meer dan alleen een snoepmerk. Maar daarvoor moet ik eerst opschalen. Op dit moment doe ik al het werk zelf, met af en toe wat hulp van jongeren met een beperking. Als ik uiteindelijk zelf de productie niet meer hoef te draaien, heb ik de ruimte om Tante Toos verder uit te bouwen. Ik zou graag meer soorten workshops willen geven, ook voor kinderen, en lezingen over gezonde voeding voor kinderen houden. Ik zou willen dat over een aantal jaar bij groot nieuws over gezonde voeding en kinderen wordt gedacht: “Dan moeten we vanavond Tante Toos laten aanschuiven bij ons praatprogramma!”

Bron: https://rotterdam.htspt.nl/elze-schaap-ik-wil-laten-zien-dat-gezond-eten-ook-leuk-en-lekker-kan-zijn/