We letten steeds meer op onze voeding en dus wordt er steeds meer gezocht naar gezonde alternatieven. Zo ontwikkelde de 7-jarige Alina al lolly’s die goed voor je tanden zijn, maar verantwoord snoepen hoeft daar niet te stoppen.

Vorige week kwam al in het nieuws dat Marqt als eerste supermarktketen afrekent met kindermarketing voor ongezonde producten. Dus komt er meer aandacht te liggen op verantwoord snoepen. Een van de bedrijven die hier aan werkt, is Tante Toos Suikerloos.

Oprichter Elze Schaap probeert om mensen te informeren over de effecten van gezond eten op je lichaam. Dit doet Schaap door ‘snoep zonder troep’ te produceren: de matties. Dit zijn gedroogde fruit-matjes die met de hand gemaakt worden van alleen fruit. Door het fruit op lage temperatuur te drogen, blijven alle vitamines en mineralen bewaard. ,,Door middel van workshops probeer ik ouders en kinderen kennis te laten maken met bewust eten.”

,,Het is namelijk van belang om snoepgoed zonder geraffineerde suikers te maken omdat deze vorm van suiker niet goed is voor ons lichaam”, aldus Schaap. ,,Het hoofd ingrediënt waarmee ik het snoep zoet maak is fruit, soms werk ik ook met andere natuurlijke suikervervangers als dadels, ahornsiroop of rijststroop.”

Het Diabetes Fonds meldt over geraffineerde suikers dat ze door het zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer zoals vezels, vitaminen en mineralen. Groente en fruit bevatten deze belangrijke voedingstoffen wel.