DE INVLOED VAN VOEDING OP HSP KIDS.

Vraag jij je wel eens af hoeveel invloed voeding kan hebben op jouw sensitieve kind? Of bepaalde vitamines & mineralen belangrijk zijn om goed in de gaten te houden? Of er andere aandachtspunten zijn? Die zijn er zeker! In dit artikel lees je er meer over. 

DE JUISTE VOEDING VOOR EEN HSP KIND

Jouw kind is gevoelig, en niet alleen voor prikkels van buitenaf als licht, geluid, andere mensen & energieën. Deze gevoeligheid zit ook IN het lichaam. Zo kan bepaalde voeding het lichaam van binnenuit overprikkelen. 

Jouw sensitieve kind heeft een sterk afgesteld zenuwstelsel en zal hierdoor ook sneller reageren op [ongezonde] voeding. Het kan ook zijn dat de darmen van je sensitieve kind ook gevoeliger zijn en daarom snel reageren en overprikkeld raken van vooral stofjes welke het lichaam niet herkent als voeding [vaak zijn dit niet-natuurlijk stoffen]. We zien dan ook bij HSP-ers vaker voedsel intoleranties en allergieën. Daarom is het extra belangrijk de voeding van jouw HSP kind te onderzoeken. Zodat jouw kind van binnenuit minder overprikkeld wordt. 

Wanneer het systeem [van binnenuit] overbelast wordt door bepaalde voeding kan dit vervolgens ook zijn weerslag op het lichaam en gedrag van je kind hebben. Hoe fijn zou het zijn als je van binnenuit het lichaam minder overprikkeld? En hierdoor een rustiger kind ervaart? Goed nieuws, het kan! En er zijn genoeg handvatten om dit te gaan onderzoeken.

Om je kind beter in balans te houden is de juiste voeding voor deze groep kinderen extra belangrijk!

TIP 1: GA VOOR WHOLE FOODS

Dit is voeding direct uit de natuur, zo onbewerkt mogelijk. Meer heeft ons lichaam niet nodig. Bewerkte voeding [denk aan chips, sauzen, liga’s, pakjes drinken, snoep, koek, fruit yoghurt, etc. ] bevat vaak stofjes welke ons lichaam niet herkent, geen raad mee weet en het kan zien als stress/prikkels. Het zenuwstelsel van je gevoelige kind zal eerder overprikkelt raken door dit soort bewerkte voeding. Dit kun je terugzien in het gedrag of lichaam van je kind. Voed je kind vooral met eten uit de natuur, denk aan:

Groente & fruit
Knollen & bollen
Noten & zaden
[volkoren] Granen
Vlees & gevogelte [liever meer gevogelte] Vis & schaaldieren
Zeewieren
Paddenstoelen
ei

Kook vooral veel zelf [of samen met je kind] met ingrediënten uit bovenstaande lijst. Gebruik geen pakjes en zakjes. Dit scheelt al enorm veel in eventuele extra prikkels voor je kind.

TIP 2: VERMIJD TRIGGERS

Het systeem van je kind kan overbelast wordt door bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan zijn weerslag hebben op het lichaam en invloed hebben op het humeur/gedrag van je kind [dit verband wordt vaak minder snel gelegd].  Vooral voeding welke triggers/allergenen zijn. Denk aan gluten [tarwe], lactose en melkeiwitten [melk], geraffineerde suiker maar ook op geur-, kleur- en smaakstoffen kan je kind heftig reageren. Vermijd daarom deze zoveel mogelijk en ga voor whole foods zoals hierboven omschreven. 


TIP 3: VERMIJD SUIKER

Omdat je gevoelige kind al veel prikkels te verwerken heeft is het belangrijk voor zoveel mogelijk rust IN het lichaam te zorgen. Eet je kind veel suiker [of snelle koolhydraten welke hoog zijn in suikers], dan ontstaat er een hoge bloedsuikerspiegel en dit kan het lichaam van je kleintje flink uit balans brengen. Wanneer er producten met een hoog suiker gehalte worden geconsumeerd zal de bloedsuikerspiegel eerst flink stijgen [de welbekende suikerpiek] en daarna flink dalen [de suikerdip]. Je gevoelige kind zal hier eerder op reageren dan een niet-gevoelig kind. Geef daarom liever zo min mogelijk en meer natuurlijke suikers. Dit zorgt voor meer balans in het lichaam en ook het gedrag van je kind. Er zijn ook andere truukjes om zoet meer in balans aan te bieden. Lees er meer over in dit artikel.

TIP 4: EET OP VASTE MOMENTEN / TIJDEN

Je gevoelige kind houdt van duidelijkheid en structuur [al zal hij/zij dit niet altijd toegeven]. Maar niet alleen voor de geest brengen vaste eetmomenten rust, ook het lichaam weet waar het aan toe is en blijft beter in balans. Het zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel en zo ook minder prikkels van binnenuit voor je kind. Rust & structuur in eettijden geeft ook de rust om de tijd voor eten te nemen. Zo kan er beter gekauwd worden, is er een positieve sfeer aan tafel en meer rust om eventueel ‘nieuwe’ smaken uit te proberen. Ga voor max 3 grote maaltijden en max 2 snackmomenten.Dit zorgt ervoor dat er niet tussendoor gesnackt gaat worden [vaak met snelle suikers]. 

TIP 5: GEEF KRUIDENTHEE

Geef jouw kind voornamelijk water en thee te drinken. Alle andere dranken bevatten vrijwel allemaal suiker waardoor je kind overprikkeld kan raken. Er zijn bepaalde kruiden welke een rustgevende werking hebben. Deze kun je aan je gevoelige kind geven [warm of koud als ijsthee]. Is de smaak niet lekker? Meng het dan met een lekker fruit thee. Rustgevende kruiden zijn:

Kamille, lavendel, verveine, lindebloesem, melisse, tijm, valeriaan en rozemarijn.

TIP 6: HOUDT DEZE VITAMINES EN MINERALEN IN DE GATEN

Het kan zijn dat je gevoelige kind meer van bepaalde vitamines & mineralen verbruikt omdat hij/zij meer prikkels te verwerken heeft. Of dat je kind gevoeliger wordt omdat er een bepaald tekort is. Er zijn een paar veel voorkomende tekorten bij gevoelige kinderen. Houdt daarom deze goed in de gaten en zorg ervoor dat je deze via voeding of supplementen extra ondersteundt. De meest voorkomende tekorten bij sensitieve kinderen zijn:

OMEGA 3 – DE HERSEN VITAMINE
Nu is het je vast opgevallen dat je gevoelige kind vaak in zijn/haar hoofdje zit? Onrustig kan zijn en niet kan concentreren? Daar kan een goede omega 3 olie goed bij helpen! Omega 3 is ontzettend belangrijk voor onze hersenwerking, geheugen en concentratie. Het kan zorgen voor meer overzicht en dus rust in het hoofd. Omega 3 vetzuren bestaan uit verschillende meervoudige onverzadigde vetzuren. ALA [plantaardige oliën zoals lijnzaadolie], EPA en DHA [vooral in vis en schaal- en schelpdieren]. Om deze vetzuren goed te kunnen opnemen is de balans tussen een goed DHA & EPA essentieel! Ga voor een goede Omega-3 olie uit een fles. Goede merken zijn:

Eet ook regelmatig voeding waar Omega-3 in zit: vette vis [haring, zalm, makreel, sardientjes], lijnzaad[olie], walnoten en chiazaad. 

MAGNESIUM – HET RELAX MINERAAL
Van dit mineraal verbruikt jouw gevoelige kind waarschijnlijk meer van dan andere kinderen omdat hij/zij meer prikkels en stress heeft te verwerken. Magnesium zorgt voor ontspanning. Hoe je deze het beste geeft aan je kind? Een supplement is vaak nog lastig [i.v.m. doorslikken]. Je kunt gaan voor een poedervorm en deze bijvoorbeeld door de smoothie doen. Of doe je kind in [voeten]bad met magnesium / Epsom zout [ook super goed bij eczeem]. Ook bestaan er fijne sprays [zie webshop], Nanomineralen] & druppels [zie webshop] welke goed kunnen werken.

Voedingsmiddelen waar magnesium in zit zijn goed om met regelmaat te eten. Dit zijn:

  • groene groenten [spinazie, snijbiet, etc]
  • noten & zaden [ pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, cashewnoten, amandelen]
  • pure chocola [minimaal 85% cacao]

VITAMINE B12
Jouw HSP kind heeft een gevoeliger zenuwstelsel en hierdoor komt alles heftiger binnen. Hierdoor kunnen klachten als moe zijn, verkouden zijn, neerslachtig voelen en andere ‘vage’ klachten het gevolg zijn. Het kan zijn dat je kind laag in zijn/haar vit B12 zit. Omdat we vitamine B12 vaak niet goed opnemen uit onze voeding, kan het af en toe geven van een goed supplement [in de vorm van een zuigtablet] hiermee helpen. Let op: ga voor een goed merk en altijd voor een zuigtablet. Een zuigtablet wordt goed door het lichaam opgenomen en is makkelijk voor je kind. Een goed merk is Vitakruid [zie webshop]

VITAMINE D3
Deze vitamine is voor iedereen belangrijk en zeker ook voor je HSP kind! Deze zonne energie zorgt voor sterke botten, tanden, is goed voor het immuunsysteem en  ons geeft letterlijk energie! Vitamine D halen we vooral in de lente & zomer maanden [maart t/m september] uit de zon [alleen wanneer je geen zonnebril en zonnebrand draagt]. Vooral in de herfst en wintermaanden is het belangrijk deze vitamine extra aandacht te geven. Wees niet bang dat je kind hier teveel van binnenkrijgt. En geef deze vitamine vooral in combinatie met vitamine K voor een goede samenwerking in het lichaam. 

Een goed merk is Vitakruid. Zij hebben vitamine D gecombineerd met vitamine K voor een goede samenwerking in de vorm van druppels [zie webshop].  Ook zijn er gummies van Vitals, deze bevatten vitamine C in combinatie met vitamine D, klik hier. 

MUTLIVITAMINE
Gezonde voeding is altijd de basis. Helaas halen we zelfs uit de meest gezonde basisvoeding vaak niet meer de vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Geef daarom je kind een goede multivitamine, zodat het vitamine & mineralen orkest in het lichaam goed blijft werken. 

In mijn webshop verkoop ik Vitals kauwtabletten [klik hier]. Wil je kind geen kauwtablet? Dan kun je multivitamine in poedervorm geven door deze bijvoorbeeld door een smoothie, havermout of yoghurt te doen [klik hier]. Andere goede merken zijn: Bonusan, Vitakruid, New Care en Solgar. 

Let op: Omdat jij al een gevoelig kind hebt, kan je kind ook snel reageren op deze vitamines en mineralen. Doe dit daarom stap voor stap. Per kind [leeftijd & gewicht] zullen de behoeftes per dag verschillen en is het goed om hier dieper op in te duiken met een professional. Je kunt hiervoor ook mij benaderen, zie hier 

CONCLUSIE

Door bovenstaande tips uit te voeren kan het veel schelen dat je gevoelige kind van binnenuit veel minder overprikkeld zal raken. Hierdoor kan het zijn dat je kind beter prikkels van buitenaf kan verwerken en beter om kan gaan met zijn/haar hoog sensitiviteit.

Er zijn zeker nog meer tips om hoe om te gaan met je gevoelige eter aan tafel. Lees ook een dit artikel ‘Wel of niet Pushen?‘ of dit artikel ‘Wij doen voor… zij doen na’

Welke ervaring heb jij met jouw HSP kind & voeding? Laat het mij weten in een reactie hieronder.